Zwaan-kleef-aan

Ken je het sprookje? Een man heeft een prachtige zwaan. Iemand anders wil de zwaan stelen, maar blijft eraan vastplakken. Weer iemand anders probeert de dief te helpen, maar hij blijft aan de dief vastplakken en zo gaat het maar door. Als de eigenaar van de zwaan na een tijdje terugkomt, dan staat er een hele rits mensen aan elkaar geplakt. 'Bedankt voor het oppassen,' zegt de eigenaar dan, 'maar nu mogen jullie weer loslaten!'. Ineens is iedereen weer vrij en gaat er snel vandoor!

Aan de hand van dit sprookje hebben we een spel bedacht: De juf of meester deelt in de klas kaartjes uit waarop korte woorden staan. De kinderen lopen rond met hun kaartje en proberen, door verschillende kaartjes/woorden achter elkaar te plakken een zo lang mogelijk woord te maken. Voorbeeld: Flip heeft een kaartje met 'fiets' en Fleur heeft een kaartje met 'pomp'. Flip en Fleur haken de armen ineen en vormen zo samen het woord 'fietspomp'.

Na vijf minuten zegt de juf of meester 'stop' en dan wordt er gekeken welk groepje gewonnen heeft. Eventueel worden de kaartjes opgehaald en opnieuw verdeeld om nog een keer te spelen.

  • samenstellingen

Om je een beetje op gang te helpen hebben wij al een voorbeeld van woordkaartjes gemaakt. Je hoeft ze alleen nog maar af te drukken op dik papier en uit te knippen.

Veel succes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zoeken: